23 Eylül 2018 Pazar

GRIMM - HEKSENKRINGEN


1996 yılında Hollanda'da kurulan ve 2013 yılında Heavy Metal ansiklopedilerinin tozlu raflarındaki yerini alan Grimm, aradan çok uzun yıllar geçtikten sonra karşıma 2017 yılında bir küçük yerel müzik mağazasında çıktı. Her zaman olduğu gibi elbette geçen yıllara acımak yerine yaptığım keşfin tadını çıkartmaya yöneldim. İyi de etmişim zira Grimm, Folk Metal tarzında müzik yapan eşsiz bir grupmuş. Yer yer saf kan Black Metal gibi tınlayan pasajların da bulunduğu bu tarzı ben olsam doğrudan Folk Metal olarak adlandırmazdım çünkü Folk kelimesi yanında mevcutta olandan daha melodik bir beste kurgusu beklentisi getiriyor. 

Her şeyden önce grubun müziği için belirlediği ana temaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Eğer bir kaç müzisyen bir araya gelmiş ve şarkı sözlerini karanlık şiirler, efsaneler, kahramanlar ve cadılar olarak geniş bir yelpazeye yaymış ise, belli ki işlerini ciddiye alıyorlar demektir. Öyle ki albümü dinlemeye başladığımızda kulağımıza gelen tınılar, üzerinde özenle çalışılmış eserler olduklarını açıkça ortaya koyuyorlar. Açılışta karşımıza çıkan ilk şarkı "De Witte Ruiter" dinleyiciyi karanlık şiirlere hazırlayan ürkütücü bir piyano bestesiyle açılıyor. Birdenbire etrafınızdaki ışıkların karardığını ve ürkünç bir şeylerin yaklaştığını hissedebiliyorsunuz. Şarkı başladığında devreye giren solist performansının temiz seslik olmasına biraz şaşırıyoruz ancak şarkının ortalarına doğru adeta Cadı Vokal olarak adlandırabileceğimiz bir performansa şahit oluyoruz ki kesinlikle duymaya değer. Daha önce bu deyişin bir yerde kullanılıp kullanılmadığını gerçekten bilemiyorum ama bu performans kesinlikle Cadı Vokal olarak adlandırılmalı. Takip eden şarkılarda kusursuz bir denge söz konusu ve bir süre sonra transa geçip kendimizi melodilerin akışına bırakıyoruz. İlk dinlediğimde albümün sonunun nasıl geldiğini bile anlamamıştım. Daha sonrasında defalarca dinleye dinleye adeta şarap gibi tatlandı.

Grup üyeleri, yazdıkları şiirlerin ve müziğin ruhunu iyi yansıtan 
imajlarıyla da dikkat çekiyorlar.

Albüm 2007 yılında sadece bir kez CD ve Kaset sürüm olarak basılmış. O kopyalar tükendikten sonra da yeni bir baskı olmamış. Bu durum mevcut kopyaları işin meraklıları için fazlasıyla değerli kılıyor. İkinci el olmasına rağmen ve bir müzik mağazasının ikinci el reyonunda durmasına rağmen çok temiz olan bir kopyayı koleksiyonuma dahil etmiş olmaktan dolayı mutluyum. Albümün kapak resmi de Cadı Vokal tanımlamamı desteklercesine, orta çağda yapılan bir cadı infazını konu alıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse tarihin masum insanların cahilce ve acımasızca katledildiği bu dönemini hatırlamak bana rahatsızlık veriyor ama ne yazık ki yaşanmışlıkları düzeltmenin hiç bir yolu yok. Belki de yaşananlardan ders alma adına bir şekilde gözümüzün önünde olmasında da fayda var. Bunun yanında albümü dinleyerek ölen masumların ruhlarını da anmış oluyoruz diye düşünerek kendimizi kötü düşüncelerden uzak tutabiliriz. Diğer bir konu da grup üyelerinin imajları. Yanlış yorumlamadıysam 1800 ve takip eden yılların İngiltere kent insanı imajı olduğunu düşündüğüm kostümler oldukça etkileyici. Grup aktif olsaydı Stormwind Fanzine için bir röportaj yapar imajın ardındaki gerçekleri sorgulardım ama dediğim gibi grup 2013 yılında müzik sahnesinden çekilmiş. Daha önce bu tarz müzikte böyle bir imajı kendisine seçen bir grup oldu mu bilmiyorum ama Grimm üyelerinin doğru bir seçim yaptıklarını söyleyebilirim.

GRIMM
"Verbranding van een heks"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder