29 Mayıs 2019 Çarşamba

VAN HELSING - ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK


Neredeyse bir ömür boyu dinlediğim tek bir film müziği albümü varsa o da Conan the Barbarian filmininki olmalı. Hiç eskimedi ve hiç sıkmadı. Hayatımın her döneminde ayrı yeri oldu. Bununla beraber etkileyici bulduğum başka film müzikleri de oldu şüphesiz. Çoğunlukla senfonik alt yapı üzerine oturan film müzikleri ilgimi çekti. Bunlardan birisi de şüphesiz Van Helsing filminin müziklerini içeren albüm olmalı. 

2004 yılı yapımı olan Van Helsing, bünyesinde bir çok kaliteli oyuncu içermesine ve olabilecek en iyi görsellikle çekilmiş olmasına rağmen yüksek bir ticari başarıyı sağlayamadı. Yüz altmış milyon dolar bütçeli yapım, sadece Amerika sınırları içerisinde yüz yirmi milyon dolar ciro yapabildi. Dünya genelindeki cirosunun ne kadar olduğuna dair bir veriye ulaşamadım ama muhtemelen kafa kafaya bile gelmiş olabilir. Sinema seyircisi çok dengesiz bir grafik çiziyor. Bazı fantastik kurgu yapımlar beklenenin üzerinde ilgi görürken, Van Helsing gibi büyük başarı hayalleriyle çekilen filmler bekleneni veremeyebiliyor. Yine de bu yapımın sinema tarihinde kendisine iyi bir yer edindiğini söyleyebiliriz. VHS, DVD ve Bluray olarak piyasaya sürülen yapımın bir de çok şık film müzikleri CD'si var. Bu CD filmin yayınlanmasından on beş yıl sonra koleksiyonuma dahil olabildi ama olsun. Aslında CD'yi gördüğüm ana kadar varlığından bile haberim olmamıştı. İkinci el olmasına rağmen neredeyse hiç dinlenmemiş kondisyonda olan CD'nin cüzi bir ücretle satılıyor olması da ayrı bir keyif oldu. kinci el mağazaları her zaman sürprizlerle dolu olabiliyorlar. 

Genel olarak film fantastik kurgu olunca müzikleri de orkestra tarafından çalınmış eserler oluyor. Alt yapı dolu olunca da hem filmi izlemesi daha büyük keyif oluyor, hem de akılda kalıcı melodileri daha sonra dinlemek eğlenceli oluyor. Günümüzde orkestra gibi pahalı bir topluluğun yapacağı müzikler dijital olarak da gün yüzüne çıkabiliyor. Elbette gerçeği kadar keyifli olmasa da sonuç genellikle başarılı oluyor. Ne yalan söyleyeyim, Van Helsing'in müzikleri gerçek bir orkestra tarafından çalındığı için memnun oldum. Alan Silvestri iyi bir besteci ve bu filmin de hakkını vermiş. Daha sonra albümden besteler bir çok orkestra tarafından da canlı olarak çalınmış ve seyirciyle buluşmuş. Denk gelirsem ben de seyretmeyi çok isterdim. 

VAN HELSING
"Original Motion Picture Soundtrack"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder