10 Ağustos 2018 Cuma

BALROG - THE SHADOW AND THE FLAME


CD koleksiyonum genel olarak Heavy Metal çevresinde dönerken 2016 yılında aslında fazlasıyla aşina olduğum ama bir kategori altında değerlendirildiğinden haberimin olmadığı bir türle karşılaştım. Benim için büyük önem arz eden seksenli yıllara ait bilgisayar oyunlarının müzikleri, zaman içerisinde gelişerek ve çoğunlukla fantastik kurgu temalarla bütünleşerek Dungeon Synth ismini almış. Kimin aklına gelmiş bilmiyorum ama çok keyifli ve esprili bir isim olmuş. Bu türe ilgisi olanların ve müziği icra edenlerin sayılamayacak kadar çok olduğunu görmekten dolayı pek şaşırdığımı da itiraf etmeliyim. Yalnız olmadığımı görmek ise büyük mutluluk. 

Türle ilgili en çok dikkatimi çeken detay, müzisyenlerin çoğunlukla Tolkien'in diyarından etkilenerek besteler yapmış olmaları. Tolkien'in kendisinden sonra bir çok yazarı etkilemiş olması gayet normal ancak bu etkilenim boyut değiştirerek synthesizer kullanılarak icra edilen müziğe kadar ulaşınca işin rengi değişiyor ve hatta rengarenk oluyor. Şüphesiz müziğin her kategorisinde olduğu gibi Dungeon Synth'de de yapılmış çok kaliteli albümler olduğu gibi sıradan olanlar da var. Yine de bu tarz müziğin büyüsüne kapıldığınızda bir süre ayırt etmeden hepsine el atıyorsunuz. Ben bu iki sene sürecinde o kadar çok örneğe ulaştım ki, adeta müziğe olan bakış açım değişti. Şimdi gelelim Balrog'a. Yüzüklerin Efendisi serisini okuyanların bileceği üzere Balrog kötü ve kadim bir varlık. Projesine bu ismi veren bir sanatçı da mutlaka ismi gibi karanlık işler ortaya koymuştur diye düşünebiliriz. CD'yi müzik setimize koyup dinlemeye başladığımızda projenin bu ismi hak ettiğini duyabiliyoruz. Balrog'un 2018 tarihli albümü olan "The shadow and the flame" üzerinde çok düşünülerek yazılmış, kavramı doğru yansıtmak için büyük emek verilmiş bir Dungeon Synth albümü. Bunu yanında sürümün Digi Pack olması, kapak resminin ve iç tarafta Balrog ile karşı karşıya gelen Gandalf illüstrasyonu, gerçekten de görmeye değer detaylar. Bunun gibi başka bir çok örnek var ama dediğim gibi henüz bu türe olan susuzluğum dinmiş olmasa da yine de albümleri özenle seçerek koleksiyonumu genişletmeyi tercih ediyorum. "The shadow and the flame" her koleksiyonda yer almayı hak eden bir Dungeon Synth albümü. 

Son olarak albümün sadece yüz adet basıldığını ekleyelim. Bu durum onu bir tık daha değerli kılıyor zira binlerce müzisyen arasındaki şanslı yüz kişi arasında bulunmak kolay olmadığı gibi başlıbaşına bir ayrıcalık. 

BALROG
 "Bound by Borest"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder